Послідовний цифровий інтерфейс це-HD-SDI

Що таке HD-SDI?

Випустивши нещодавно статтю про досить старі формати й увесь час натикаючись поглядом на статтю про формати нові, наш творчий колектив мучила думка про те, що щось усе ж таки втрачено. Але що?

Уявіть, на дворі нульові, ми все ще користуємося коаксіальними кабелями, але розуміємо, що картинки NTSC і PAL мають занадто маленьку роздільну здатність. IP-камери коштують космічних грошей і не зовсім зрозуміло що собою представляють.

Телевізійники почали потроху переходити на цифрове зображення, нехай і за старими коаксіальними лініями – формат HDTV. У середовищі відеоспостереження він набув поширення як HD-SDI.

HD-SDI (High-Definition Serial Digital Interface) – послідовний цифровий інтерфейс високої чіткості, SDI для телебачення високої чіткості (ТВЧ), що передбачає потік даних 1485 Мбіт/с. 

HD-SDI – проміжний формат, він був революційним на тлі технологій XX століття, таких як NTSC, PAL, SECAM. Він мав набагато вищу роздільну здатність і передавав цифрове зображення, нехай і коаксіальним кабелем. У той же час, на тлі навіть нинішніх технологій (а пройшло менш як два десятиліття)  він виглядає атавізмом і корисний швидше як екскурсу в минуле. Сучасні технології THD, AHD і HD-CVI дають набагато більше за ті ж гроші.

Якщо підсумувати, HD-SDI – перший з широко розповсюджених цифрових інтерфейсів і однойменний стандарт.

Його ключова відмінність від попередників у тому, що існуючі до нього формати передавали коаксіальним кабелем композитне відео (сигнали кольору і яскравості, які залишалося тільки відтворити). Формат HD-SDI почав працювати саме в цифрі (коаксіальним кабелем йшов набір даних з нулів і одиниць).

HD-SDI став родоначальником сучасного “аналогового” відеоспостереження, формати якого досі зберігають з ним зворотну сумісність (як правило, аналогову камеру можна вставити в AHD / THD / HDCVI-реєстратор, і реєстратор цю камеру зрозуміє).