Що таке ONVIF?

 

У статтях, присвячених відеоспостереженню, у тому числі й на нашому сайті, можна прочитати про який-небудь пристрій/програму та їх сумісність з ONVIF або підтримку ONVIF.



Що ж таке ONVIF? Це свого роду галузевий стандарт.

За аналогією з телефонами, раніше кожен робив зарядні пристрої кому як подобається, і навіть в одного бренду під різні моделі зарядні розрізнялися. Потім виробники зібралися і зробили універсальний для всіх (ну добре, майже для всіх) microUSB.



Так ось, ONVIF – це microUSB від відеоспостереження.



ONVIF був сформований однойменною міжнародною організацією, відкритим форумом з інтерфейсів для мережевого відео (Open Network Video Interface Forum).



Організація займається розробкою стандартизованих протоколів для взаємодії різного обладнання і програмних засобів, що входять до складу систем безпеки (IP-камер, IP-кодерів, відеореєстраторів, контролерів доступу і т.п.). Заснована компаніями Axis Communications, Bosch Security Systems і Sony у листопаді 2008 року з метою розробки та поширення відкритого стандарту для систем мережевого відеоспостереження.

Станом на липень 2015 року кількість учасників форуму ONVIF перевищила 500 компаній. Першим постачальником систем управління відео з підтримкою стандартів ONVIF стала компанія Genetec.



Стандарт побудований на протоколах RTP/RTSP, SOAP (XML), стандартах відеостиснення H.264, MPEG-4, MJPEG. Він описує наступні аспекти взаємодії пристроїв відеоспостереження:

  1. налаштування потокової передачі відеоданих і метаданих відеоаналітики;

  2. передача та обробка подій;

  3. налаштування відеозапису і пошук в архіві;

  4. конфігурація мережевого інтерфейсу;

  5. виявлення пристроїв;

  6. управління профілями пристрою;

  7. управління поворотних механізмів (PTZ);

  8. відеоаналітіка (відеоаналіз);

  9. безпеку (управління доступом, шифрування).

Якщо ваш пристрій підтримує ONVIF, його можна вважати універсальним у контексті відеоспостереження. Ці пристрої відкриті для інтеграції з пристроями інших виробників, мінімізують ризик порушення авторських прав третіх осіб, дозволяють при модернізації вибирати пристрої з більшої кількості, ви не обмежені одним виробником, а можете вибрати дійсно краще на ринку.