Ступені захисту камер

Ступені захисту камер

Фахівцям hikvision.org.ua часто доводиться чути питання про те, як та чи інша камера поводиться під час дощу, сильного вітру або морозу, а також питання щодо антивандальності пристрою та ін. Камери відеоспостереження – важлива складова системи безпеки і, звичайно, клієнту хочеться, аби техніка була надійною.

Сьогодні поговоримо про ступені захисту камер і розглянемо різницю між IP і IK.

Для порівняння візьмемо дві камери.

 

Hikvision DS-2CD2543G0-IS

Hikvision DS-2CD2423G0-IW

 

 

Перша – вулична, друга – для приміщень.

 

Погодні умови

Обираючи пристрій, обов’язково звертайте увагу на робочі температури камер. Зазвичай вони вказані в характеристиках.

Навіть у камери, розрахованої на роботу в приміщенні, є запас мінусової температури.

                                              Hikvision DS-2CD2543G0-IS                  

                                               Hikvision DS-2CD2423G0-IW             

Камера Hikvision не пристосовані для роботи за екстремально низьких температур, але можна “одягнути” їх у спеціальні термокожухи з підігрівом (можна замовити окремо). Добре, що в Україні оптимальні погодні умови, що не впливають на роботу камер. Але трапляються особливі запити. Наприклад, нещодавно до нас звернувся клієнт з проханням підібрати йому камеру для роботи в цеху при постійних + 300 °C. Відповідних камер в асортименті нашого інтернет-магазину не було.

За погодостійкість камер відповідає параметр IP – Ingress Protection (захист від проникнення), регульований стандартами IEC 60529 (DIN 40050 та ін.). Він зазначений у характеристиках камер.

Якщо параметр відсутній, особливого захисту у камери немає. На фото видно чому 24-а лінійка позбавлена IP – у камери відкриті виходи й отвори по всій площі. Зазвичай це рівень захисту IP55 та нижче.

Усе набагато складніше з камерами, в яких IP передбачений.

Параметр захищеності зазвичай наводиться як IP (AB), де A – фактор захисту від попадання твердих предметів, В – від проникнення води. Один з параметрів може бути позначений як Х – ступінь захисту пристрою від відповідної загрози не визначена. Іноді додається буква, що конкретизує захист.

Перша цифра відповідає за захист від сторонніх предметів (захист людини від небезпечних частин приладу, наприклад, моторів і електроплат; захист приладу від проникнення зовнішніх твердих предметів).

Друга цифра – захист від проникнення води. Тут цікавіше, тому що для потрапляння води до пристрою можуть винайти й винаходять нові умови, аби відповідати спектру реальних завдань. На даний момент в офіційній класифікації максимальне значення параметра – 8.

Додаткові літери можуть мати такі значення, прийняті не у всіх класифікаціях.

Антивандальність

Антивандальність у першу чергу залежить від того, як камера закріплена. У разі, якщо камера висить “на чесному слові” або між камерою і стіною видно зазор, відмітка Vandal-Proof її не врятує.

Антивандальність також визначається кодом IK. Як такої розшифровки у нього немає. Спочатку це була просто третя цифра в коді IP, яка визначала “рівень впливу”, але в 1995 році він був описаний окремо в європейському стандарті, а з 2002 року отримав окремий євростандарт EN 62262.

Сам стандарт задає способи випробування корпусу: тести, атмосферні умови, кількість впливів (5), їх розподіл і розмір. Стиль, матеріал і розміри різних типів молотків, використовуваних для створення необхідного рівня енергії.

Для відповідності одному з кодів IK (від 00 до 10) пристрій повинен пройти тест, під час якого певний молоток впаде на нього за певних умов.

Характеристики використовуваних молотків.