Відеоспостереження в супермаркетах

Функції відеоспостереження в супермаркеті

Багато хто впевнений, що відеоспостереження в супермаркетах потрібно в першу чергу для захисту від злодійкуватих відвідувачів.

Насправді його функції в великих магазинах не обмежуються спостереженням за тим, чи не виніс хто-небудь під майкою пару булочок, банку джему або лійку з господарського відділу.

Записи з камер відеоспостереження в супермаркетах можна використовувати для:

  • запобігання правопорушенням.

Охоронці біля каси можуть попросити відвідувача, про якого попередив оператор, показати сумку або вміст кишень, а любителів пожувати в торговому залі – потерпіти до дому.

  • підтримання дисципліни серед персоналу.

Записи з камер спостереження допоможуть викрити касира у частих перекурах, або працівника відділу кулінарії в тому, що він порушує санітарні норми, працюючи без одноразових рукавичок.

  • докази порушень з боку покупців або співробітників.

 

У разі наявності відповідного запису відмовки типу “ця баночка ікри випадково впала мені в сумку” або “так я всього на хвильку відійшла” вже не спрацюють.

  • зменшення кількості помилкових претензій.

Якщо у вас просять показати вміст сумки, ви можете вимагати надати запис з камер відеоспостереження, що підтверджує підозри співробітників служби безпеки. Те ж саме діє й у зворотний бік – вам пред’являють підозри та на підтвердження показують запис з камер – нічого не поробиш, попалися.

  • проведення досліджень.

Фахівці торгових мереж можуть вивчати поведінку покупців у торговому залі по записах з камер відеоспостереження, і на підставі отриманих даних формувати викладання товарів в магазині, нові акції та знижки та ін. 

  • підстрахування сигналізації.

Відеоспостереження в супермаркеті захищає від помилкових спрацьовувань сигналізації, і дає можливість виявити злом, якщо сигналізація виведена з ладу.

Куди встановлювати камери

У першу чергу, в зоні кас і біля входу. Це не панацея від злодійства, але шанси викрити винуватців підвищаться. Якщо камер на касах немає, довести вину відвідувача, що не оплатив товар, буде складно.

У другу чергу, камери потрібні в торговому залі. Вони допомагають відстежувати порушення з боку покупців і персоналу магазину.

Потрібно встановити камери на складах, в зоні приймання товару, в зоні кухні та ін. Все заради дисципліни та дотримання необхідних норм.

Для безпеки персоналу і відвідувачів знадобиться зовнішнє відеоспостереження: біля входу в магазин, на парковці, біля камер зберігання. Такі камери створюють відчуття захищеності.

Куди неможна встановлювати камери відеоспостереження

Камери неможна встановити там, де закінчується публічний простір і починається вторгнення в особисте життя: примірочні, роздягальні, душові та вбиральні.

З точки зору законодавства відеоспостереження в кімнатах прийому їжі та відпочинку співробітників допустимо. Але з етичної сторони таке відеоспостереження небажане, адже у персоналу магазину повинно бути місце, в якому можна розслабитися і перевести дух, і це не туалет.

При установці камер зовні супермаркету стежте щоб в поле зору камер не потрапляли території приватних будинків і вікна квартир – це адміністративне порушення.

Юридичні особливості

Ви повинні попереджати покупців про те, що в магазині ведеться відеоспостереження. Для цього зазвичай використовують спеціальні стікери.

Персонал магазину про відеоспостереження потрібно повідомити в письмовій формі. Ця умова регулюється КЗоТ і Цивільним кодексом. Не повідомили – порушили закон.