Як позбутися пробок за
допомогою …

Як позбутися пробок за  допомогою інтелектуальних відеотехнологій?

Сьогодні багато міських доріг перенасичені транспортом. Безумовно така ситуація загрожує втратою часу водіїв, порушенням планів, зниженням продуктивності та іншими проблемами. Окремим питанням для великих міст з перенасиченою дорожньо-транспортною системою стало зниження якості повітря і скарги на здоров’я серед населення. Усе це негативно позначається на якості життя мешканців мегаполісів і погіршенні навколишнього середовища міст.

Згідно з дослідженнями, проведених INRIX, провідного постачальника інформації про транспорт, у 2017 році пасажири Лос-Анджелеса проводили у заторах понад 100 годин на рік – більше, ніж в будь-якому іншому місті світу. Окрім того, лондонські пробки коштували кожному водієві приблизно 23 030 фунтів стерлінгів (3 135 доларів США), що відповідає більш ніж 9,5 мільярдів фунтів стерлінгів (12,3 мільярда доларів США) по всьому місту в цілому.

Найбільша халепа міської влади

Звісно, рух транспорту стає головним болем для міських адміністрацій, особливо у містах, де стрімка урбанізація і економічне зростання привели до збільшення числа власників транспортних засобів.

Щоб знайти довгострокові рішення, міська влада шукає корінні причини заторів на дорогах. У Гонконзі міської консультативний комітет з транспорту опублікував звіт, в якому визначено три основні причини надмірного трафіку. Це: «занадто багато транспортних засобів на дорогах», «нелегальне паркування» і «занадто багато дорожніх робіт» – фактори, які в значній мірі сприяють заторам у містах по всьому світу. І українські міста-мільйонники – не виняток.

Як технології можуть допомогти?

У багатьох містах неможливо побудувати нові дороги з різних причин: відсутність місця для будівництва або розширення, відсутність необхідних економічних і бюджетних умов. У таких ситуаціях влада починає  шукати інтелектуальні технології, здатні зробити трафік в місті швидким і безпечним.

З усіх відомих сьогодні технологій зниження руху транспорту, відеотехнології останнього покоління займають почесне перше місце. Зокрема, інновації в галузі штучного інтелекту (AI) і глибокого навчання. Саме вони перетворили звичайний відеомоніторинг у високоінтелектуальний метод, що дозволяє попереджати операторів про проблеми з трафіком у режимі реального часу. Завдяки штучному інтелекту і глибокому навчанню можна приймати негайні заходи для забезпечення чистоти смуг руху і комфортного пересування транспорту навіть у найактивніші години.

Три рішення з інтелектуальною технологією відеозв’язку для міст із плавним рухом

Це покоління відеорішень уже допомагає містам скоротити затори та значно зекономити час водіїв.

1. Керування рухом

 У цьому типі рішень використовуються інтелектуальні камери, встановлені на перехрестях, для моніторингу та складання звітів про потік трафіку в режимі реального часу. Камери працюють без перерви, спостерігаючи потік смуг руху і підраховуючи транспортні засоби в межах певних областей дороги. Потім дані відправляються у центри управління рухом, де оператори можуть спостерігати за ростом трафіку по всьому місту.

Дуже важливо, що завдяки загальноміському огляду трафіку оператори можуть вживати заходів у режимі реального часу, щоб зменшити основні причини перевантаженості доріг, наприклад, неправильне використання автобусних смуг або незаконну паркування. У разі дорожніх пригод, рішення з управління рухом також стануть чудовими помічниками для водіїв. Інформацію про затори показують на кожному перехресті, допомагаючи автомобілістам передбачити час прибуття. І якщо затримки серйозні або постійні – вибрати альтернативні маршрути або варіанти проїзду.

Хоча відео – критично важливий елемент рішення, необхідна також повна інтеграція зі сторонніми системами і алгоритмами. Таким чином, дані про дорожній рух можна візуалізувати на картах міста і ефективно передавати у центр управління, водіям, службам екстреної допомоги та іншим особам.

2. Управління сигналами дорожнього руху

 У більшості випадків затори на дорогах спричинені або безвідповідальним використанням доріг, наприклад, несанкціонованим паркуванням і використанням автобусних смуг. За допомогою відеорішень для забезпечення дотримання правил дорожнього руху, таких як виявлення неправильного водіння, незаконні розвороти та незаконне виявлення паркування, подібні інциденти можна ідентифікувати у режимі реального часу. І тоді оператори у центрах управління рухом негайно повідомлять відповідні органи. Це допомагає швидше реагувати на випадки порушення ПДР і усувати перешкоди на міських дорогах, а також залучати водіїв до відповідальності.

Крім допомоги у зменшенні дорожніх пробок, рішення для забезпечення дотримання ПДР можуть сприяти підвищенню громадської безпеки. Їх можна використовувати, наприклад, для виявлення водіїв, що їдуть на червоний і вжити заходів проти них.

Краще майбутнє для перенаселених міст

Оскільки управління трафіком зараз стоїть на порядку денному більшості представників міської влади, на інтелектуальні відеотехнології покладають великі надії. Моніторинг трафіку в режимі реального часу допомагає службам забезпечення порядку приймати негайні заходи щодо усунення вузьких місць на вулицях міста, зменшуючи градус роздратованості водіїв, знижуючи втрату продуктивності та покращуючи якість міського повітря. Крім того, можливість виявляти порушення на дорогах у live-режимі поліпшить загальні стандарти водіння в місті та, як наслідок, скоротить кількість аварій і смертей на дорогах.