Який кабель використовується для …

Який кабель використовується для відеоспостереження?

Сьогодні ми поговоримо про те, які кабелі використовуються у відеоспостереженні, якими роз’ємами вони обжимаються і в яких бухтах поставляються. Тож, поїхали.

Коаксіал

Коаксіальний кабель – у відеоспостереженні використовується для передачі телевізійного сигналу в аналогових системах і Turbo HD аналогових системах.

Складається з однієї центральної жили, зовнішнього обплетення-екрану та ізоляції.

Буває вуличний (RJ60) – товстіший та кімнатний (RJ59) – тонший. Поставляється в бухтах по 100 м.

Для під’єднання до камери – з одного боку і до відеореєстратора – з іншого використовуються BNC роз’єми.

Роз’єм BNC-пружина ідеально підходить для підключення кабелю без спеціального обтискача, необхідно всього лише очистити жилу і зафіксувати її за допомогою викрутки у BNC-роз’ємі. Пружина, що знаходиться поверх місця з’єднання кабелю і роз’єму надійно захищає їх від механічних пошкоджень.

Роз’єм BNC під обтиск застосовується для підключення кабелю за допомогою спеціального обтискача. Забезпечує наднадійну фіксацію на кабелі та зручність при оконечнюванні великої кількості кабелів.

Кручена пара

Кручена пара – комп’ютерний дріт, що використовується у відеоспостереженні для IP-систем і складається з чотирьох пар скручених між собою дротів з метою посилення сигналу (точніше усунення перешкод). На кінцях такий дріт з’єднується з різними пристроями (комп’ютером, роутером, свічем, IP-камерою, IP-реєстратором) за допомогою роз’ємів RJ-45.

Роз’єм насправді називається 8P8C, а ось RJ-45 – це використовуваний мережевий інтерфейс, назва якого часто використовується для назви самого роз’єму, але народна назва прилипла сильніше.

Кручена пара може бути UTP (без захисного екрана) і FTP (з захисним екраном у вигляді фольги).

Кабель FTP екранований для більшої несприйнятливості до електромагнітних завад, та при цьому чутливий до низькочастотних шумів від промислових електродвигунів і вимагає правильного заземлення. Якщо у вас кручена пара буде лежати поруч з кабелями живлення – беріть FTP.

Поставляється в бухтах по 305 м.

Найкращий і найдорожчий варіант – чиста мідь. Найрозповсюдженіший – сплав міді та алюмінію. Також зустрічаються варіанти з чистим алюмінієм. Не рекомендуємо.

Живлення

Для живлення зазвичай використовується кабель ШВВП.

Найчастіше використовується варіант 2х0,75 (дві жили, перетином по 0,75 кожна). Зазвичай поставляється у бухтах по 100 м.

Для живлення відеокамер доступний роз’єм живлення під колодку типу “Папа”. На хвостику камер як правило вже розпаяний роз’єм “Мама”.