Проект “Безпечна столиця”: Hikvision …

Проект “Безпечна столиця”: Hikvision стежить за безпекою Києва

 

Забезпечення безпеки мегаполісу – трудомісткий і витратний процес, але у його необхідності немає сумнівів. Ще у 2016 році київська влада запустила програму “Безпечна столиця”. За словами голови міста Віталія Кличка сьогодні в Києві вже працюють близько 5 000 камер відеоспостереження з функцією розпізнавання облич. А найближчим часом київська влада хоче встановити ще 3 000 камер у закладах і публічних місцях.

«Уся інформація обробляється у міському дата-центрі, і правоохоронні органи використовують її», – розповів пан Кличко.

Про те, як будуть працювати нові камери відеоспостереження директор IT-департаменту КМДА Юрій Назаров розповів журналісту Medium Андрію Бродецькому.

Зараз камери з детекцією облич встановлені на станціях метро Золоті ворота і Вокзальна. До кінця року такі камери з’являться на всіх станціях метро і Центральному залізничному вокзалі. Одна камера фіксує 32 обличчя за секунду і надсилає дані до хмарного сервісу. Система аналітики порівнює метадані облич з тими, що вже є в базі. Тести показали точність розпізнавання облич 95-98%.

Сьогодні в базі понад 1 000 злочинців, яких розшукує Нацполіція. Згодом туди додадуть дані про людей, зниклих безвісти.

За три місяці тестування системи є приклади успішного застосування детекції облич. Одне з них – резонансне викрадення дитини з дитячого садку в Оболонському районі столиці. Камери відеоспостереження Hikvision і оперативна робота Нацполіції допомогли знайти дитину менш ніж за добу. Завдяки камерам відеоспостереження на станції метро Вокзальна, поліції вдалося зловити злочинця, який був у розшуку 15 років. Записи з камер використовували як докази у 30 кримінальних справах.

Метадані виявлень облич та автомобільних номерів зберігаються на сервері рік. Записи з камер, встановлених у людних місцях – до року, з менш багатолюдних – два тижні.

Доступ до камер у місцях масово скупчення людей буде не тільки у МВС, СБУ і Нацгвардії, а й у Київавтодору і Київдорсервісу. Переглядати інші камери зможуть лише правоохоронні органи.

Окрім камер з функцією розпізнавання облич, у програмі «Безпечна столиця» передбачене встановлення камер Hikvision з можливістю розпізнавання номерних знаків, швидкості та кольору автомобіля. Таким чином, правоохоронні органи фіксують порушення автомобілістами правил дорожнього руху. Проект пілотний, камери тестуються в двох місцях: під Мостом метро і на перехресті Голосіївського проспекту та вулиці Стельмаха. Найпоширенішими порушеннями стали перевищення швидкості, проїзд на червоне світло та ігнорування знаку «Проїзд заборонено». За місяць тестування цифри вражають: 73 426 правопорушень.

Станом на тепер міська влада витратила на проект близько 140 млн грн. Сума значна, але останні події в країні – Харківська трагедія і викрадення немовляти в Києві – показали, що забезпечення безпеки повинно стати одним з пріоритетних завдань для влади кожного міста України.

 

Світовий досвід

Відеоспостереження, розпізнавання облич і автомобільних номерів давно стало нормою у світових столицях. На початку осені в Москві до системи відеоспостереження під’єднати 160 000 камер 3 000 з них використовують систему розпізнавання облич. У столиці Великобританії міське відеоспостереження використовують ще з середини XX століття і нині в Лондоні встановлено 500 000 камер спостереження. Ефективність роботи системи розпізнавання облич показав приклад китайського міста Ціндао. На щорічному пивному фестивалі поліція затримала 25 розшукуваних злочинців. Що ж, навіть бандити не цураються звичайних людських радощів.

 

Довідка. Міська цільова комплексна програма профілактики та протидії злочинності “Безпечна столиця”, запланована на 2016-2018 роки, була схвалена у рамках рішення «Про затвердження Стратегії розвитку міста Києва до 2025 року». Мета програми – підвищення загального рівня правопорядку і безпеки, зменшення кількості правопорушень, смертності та травматизму, забезпечення безпеки Києва і гостей столиці, удосконалення діяльності правоохоронних органів, поліпшення їх матеріально-технічного забезпечення, сприяння у впровадженні новітніх систем і методів роботи.