Верховна Рада дозволила технічні …

 Верховна Рада дозволила технічні спецзасоби. Приховане відеоспостереження – тепер можна?

Законодавчим актом у кримінальному процесуальному законодавстві вводиться інститут громадського звинувачення в області посадових правопорушень з характером корупційних дій. Відповідно до Закону, громадським обвинувачем може бути яка завгодно фізична або юридична особа, що безпосередньо є потерпілою у кримінальному правопорушенні, або якій стало відомо про вчинення злочинів відносно інших осіб.

Громадським обвинувачем може бути не тільки одна людина, але й громадське об’єднання. Також, громадським обвинувачем не може бути людина або організація, яка за своєю посадою зобов’язана займатися розслідуванням злочину. Повноваження і прямі обов’язки громадського обвинувача з’являються в особи на момент надання слідчому або прокурору заяви або повідомлення про вчинення кримінального правопорушення, у зв’язку з яким дозволяється кримінальне провадження.

Законодавчим актом також декриміналізовано такі дії, як контрабанда спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації, протизаконне придбання, продаж або застосування спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації.

Крім того, виключено статтю 195-5 Кодексу України про адміністративні порушення, якою передбачається адміністративна відповідальність за протизаконне зберігання спеціальних промислових засобів негласного отримання інформації. Внесено одночасно відповідні зміни до статті 15 цього Кодексу “Відповідальність військових і інших осіб, на яких поширюється дія дисциплінарних статутів, за вчинення адміністративних правопорушень”.

Законопроект зареєстрований під номером 1165.